De mobiele LTE-internetstandaard 5G is beter dan 4G voor toepassingen in boten en scheepvaart in het binnenland en kustwateren om verschillende redenen, met name met betrekking tot bereik, stabiliteit van de verbinding en datasnelheid.

Bereik

5G maakt gebruik van een bredere frequentieband dan 4G, inclusief hogere frequenties in het millimetergolfbereik. Deze hogere frequenties kunnen een korter bereik hebben dan de lagere frequenties die 4G gebruikt. Echter, 5G-technologie omvat ook sub-6 GHz-frequenties die vergelijkbaar zijn met de 4G-frequenties, waardoor 5G een vergelijkbaar of zelfs beter bereik kan hebben dan 4G, afhankelijk van de specifieke implementatie.

In kustgebieden kan 5G-potentieel beter werken vanwege het gebruik van small cell-technologie, waarbij kleinere antennes dichter bij elkaar worden geplaatst om de dekking te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat er minder signaalverlies optreedt over lange afstanden, wat de dekking op boten en schepen in kustwateren ten goede komt.

Stabiliteit van de verbinding

5G is ontworpen om hogere betrouwbaarheid te bieden dan 4G. Het maakt gebruik van technologieën zoals “dual-connectivity” waarbij het apparaat gelijktijdig met meerdere cellen kan communiceren om een stabielere verbinding te behouden. Dit is vooral nuttig wanneer boten en schepen zich verplaatsen en voortdurend van cel naar cel overschakelen.

Bovendien ondersteunt 5G “ultra-reliable low-latency communication” (URLLC) -functies, wat betekent dat de verbinding zeer betrouwbaar is en een lage vertraging heeft. Dit is cruciaal voor toepassingen in scheepvaart, waar betrouwbaarheid van de verbinding van vitaal belang kan zijn voor veiligheids- en navigatiedoeleinden.

Datasnelheid

5G levert veel hogere datasnelheden in vergelijking met 4G. Terwijl 4G meestal een gemiddelde downloadsnelheid van enkele tientallen megabits per seconde biedt, kan 5G tientallen tot honderden megabits per seconde halen, afhankelijk van de netwerkinfrastructuur en het aantal verbonden apparaten.

Voor boten en schepen in kustwateren kan dit een aanzienlijke verbetering betekenen in de toegang tot real-time gegevens, zoals weerinformatie, navigatie-updates en communicatie met walstations. Ook kunnen bemanningsleden en passagiers genieten van een vloeiendere internetervaring voor entertainmentdoeleinden.


Kort samengevat biedt 5G in vergelijking met 4G een potentieel vergelijkbaar of beter bereik, een stabielere verbinding en aanzienlijk hogere datasnelheden. Deze verbeteringen zijn van cruciaal belang voor toepassingen in boten en scheepvaart, waar betrouwbaarheid en snelle gegevensuitwisseling essentieel zijn voor een veilige en efficiënte operatie.