Hoe krijg ik stabiel internet aan boord

Een goede internetverbinding is zowel voor de pleziervaart, commerciële vaart en zakelijke toepassingen essentieel. Met de juiste apparatuur en antennes is een stabiele verbinding tot in de wijde kustregio te realiseren. Navistek levert voor elke toepassing de juiste oplossing.

ROUTERS

Routers voor LTE en 4G verbinding zijn essentieel. 2G, 3G, 4G en 5G zijn begrippen die voor verschillende frequentiebanden gebruikt worden. Onze routers hebben ruimte voor 2 simkaarten, waardoor het sterkste netwerk gebruikt kan worden, databundels gecombineerd worden en roaming tussen verschillende landen mogelijk is.

ANTENNEKABELS

De verbinding tussen antenne en router is van belang om een goede signaalsterkte te houden. Lengte en keuze van antennekabels kan een groot verschil maken. Wij adviseren daarom om de router zo dicht mogelijk bij de antenne te plaatsen, in onze IP67 buiten behuizing. 

ANTENNE

LTE of 4G werkt met twee antennes die verbonden zijn met de router. Door gebruik van deze techniek wordt de capaciteit van datastromen aanzienlijk vergroot omdat er van meerdere antennemasten gebruik kan worden gemaakt. Bij de meeste antennes zitten beide antennes in één behuizing.

NETWERK en wifi

Om aan boord een verbinding te creëren voor uw systemen, bemanning of gasten is een goede infrastructuur nodig. Bekabeld of met voldoende wifi ontvangers om elke ruimte te voorzien van voldoende signaalsterkte. Het is mogelijk om bandbreedte te controleren door uw gasten een lagere prioriteit te geven of een hotspot systeem in te zetten.

4G of 5G?

Het verschil tussen 4G en 5G is van groot belang voor de keuze van de juiste apparatuur. Met name de nieuwe standaard 5G wordt vaak genoemd als opvolger van 4G. Voor scheepvaart is dit niet interessant. Waar 5G gebruik maakt van frequenties die over korte afstanden een zeer hoge datasnelheid realiseren, zorgt 4G voor een groot bereik en stabiele verbinding die minder last heeft van obstakels. In binnensteden is met veel antennes 5G dus een goede oplossing. Op het water biedt 4G met snelheden tot 300mbps de beste resultaten en daarmee een toekomstvaste oplossing.

Internet op zee

Om offshore en in de kustregio een goede ontvangst te waarborgen zijn we afhankelijk van verschillende factoren. De zendmasten aan land zijn vaak zo geplaatst dat ze met richtantennes landinwaarts stralen. Door de keuze voor goede antennes met een hoge ontvangstkwaliteit kan het aanwezige signaal zo goed mogelijk benut worden. Bij toepassing van goede antennes, kabels en sterke modems kan een bereik tot 20nm gerealiseerd worden. De  X11 Pro is dan de meest goede keuze. 

Alternatief voor satelliet

Satelliet telefonie is voor veel schepen die in de kustregio varen een dure oplossing om telefonische bereikbaarheid op de boot te garanderen. Tot 20nm uit de kust, waar normale mobiele GSM toestellen niet meer functioneren, kan de Navistek-Cell uitkomst bieden. Een vast toestel aan boord, eventueel gekoppeld aan een telefooncentrale met meerdere toestellen of integratie met boordtelefonie, wordt gekoppeld met een GSM module met sterke zender en antenne aan dek.

Routertest

In 2016 heeft Navistek een routertest uitgevoerd met verschillende antennes en routers op de meest kritische locaties in Europa waar scheepvaart met verbindingsproblemen kampt. In de routertest zijn naast de bekende merken routers, ook tabellen opgenomen over signaalverlies bij antennekabels. Download de rapportage hier (in het Nederlands).