Hoe krijg ik stabiel internet aan boord

Een goede internetverbinding is zowel voor de pleziervaart, commerciële vaart en zakelijke toepassingen essentieel. Met de juiste apparatuur en antennes is een stabiele verbinding tot in de wijde kustregio te realiseren. Navistek levert voor elke toepassing de juiste oplossing.

ROUTERS

Routers voor 4G en 5G verbinding zijn essentieel. Onze routers werken met “dual-connectivity” waardoor er gelijktijdig met meerdere zendmasten aan de wal verbinding gemaakt kan worden. De meeste modellen hebben ruimte voor 2 simkaarten, waardoor databundels gecombineerd worden en roaming tussen verschillende landen mogelijk is.

ANTENNEKABELS

De verbinding tussen antenne en router is van belang om een goede signaalsterkte te houden. Lengte en keuze van antennekabels kan een groot verschil maken. Wij adviseren daarom om de router zo dicht mogelijk bij de antenne te plaatsen, in onze IP67 buiten behuizing of met onze “All-in-one” oplossingen.

ANTENNE

4G werkt met twee antennes, waar 5G met vier antennes werkt. Door gebruik van deze techniek wordt de capaciteit van datastromen aanzienlijk vergroot omdat er van meerdere antennemasten gebruik kan worden gemaakt. Bij onze “All-in-one” systemen zitten de vier antennes in één behuizing.

NETWERK en wifi

Om aan boord een verbinding te creëren voor uw systemen, bemanning of gasten is een goede infrastructuur nodig. Bekabeld of met voldoende wifi ontvangers om elke ruimte te voorzien van voldoende signaalsterkte. Het is mogelijk om bandbreedte te controleren door uw gasten een lagere prioriteit te geven of een hotspot systeem in te zetten.

4G of 5G?

Het verschil tussen 4G en 5G is van groot belang voor de keuze van de juiste apparatuur. Met name de nieuwe standaard 5G wordt vaak genoemd als opvolger van 4G. Waar 5G gebruik maakt van hogere frequenties die over korte afstanden een zeer hoge datasnelheid realiseren, zorgen de lagere frequenties van 4G voor een groot bereik en stabiele verbinding die minder last heeft van obstakels. Lees meer over het verschil tussen 4g en 5G op onderstaande pagina.

Internet op zee

Om offshore en in de kustregio een goede ontvangst te waarborgen zijn we afhankelijk van verschillende factoren. De zendmasten aan land zijn vaak zo geplaatst dat ze met richtantennes landinwaarts stralen. Door de keuze voor goede antennes met een hoge ontvangstkwaliteit kan het aanwezige signaal zo goed mogelijk benut worden. Bij toepassing van goede antennes, kabels en sterke modems kan een bereik tot 20nm gerealiseerd worden.

Alternatief voor satelliet

Satelliet telefonie is voor veel schepen die in de kustregio varen een dure oplossing om telefonische bereikbaarheid op de boot te garanderen. Tot 20nm uit de kust, waar normale mobiele GSM toestellen niet meer functioneren, kan de Navistek-Cell uitkomst bieden. Een vast toestel aan boord, eventueel gekoppeld aan een telefooncentrale met meerdere toestellen of integratie met boordtelefonie, wordt gekoppeld met een GSM module met sterke zender en antenne aan dek.